Selasa, 25 Oktober 2011

Geit

Geschiedenis: Vleesras afkomstig uit Zuid-Afrika genoemd naar de, van oorsprong, Nederlandse boeren die Zuid-Afrika hebben gekoloniseerd. 
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen: De Boergeit stamt af van de Hottentottengeit. De dieren zijn wit en hebben een bruine kop met witte bles. Het is een grote zwaargebouwde geit met korte beharing. Verder hebben ze hangoren en zijn ze gehoornd.

Geschiedenis: De Anglo-Nubische geit is ontstaan in Engeland. Daar kruiste men inheemse landgeiten met geiten die afkomstig waren uit Egypte en Afrika. 
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen: Het meest opvallend aan de Anglo-Nubische geit zijn haar oosterse kenmerken, lange hangoren en een gebogen neus. Door haar manier van lopen heeft ze een trotse houding. Het is een van de grootste geiten die wij kennen. Ze zijn gehoornd en kortharig. Alle kleuren zijn daarbij toegestaan. Ze hebben een vriendelijk karakter en prima melkeigenschappen.
  
Angora geit
Geschiedenis: De Angorageit is afkomstig uit de vallei Angora op het Centraal Anatolische Plat in Turkije.
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen: 
Het meest opvallende kenmerk aan de Angorageit is natuurlijk de lange krullende beharing, ook de kop is volledig bedekt. Hierdoor wordt hij nog wel eens aangezien voor een schaap. De Angorageit wordt twee maal per jaar geschoren en levert ongeveer 3,5 kilo wol (Mohair) per schering op. De ruwe mohair is goed te verspinnen en uitstekend te verven. De bokken hebben prachtige naar achter staande horens, die de vorm hebben van een kurkentrekker. Ook de geiten zijn gehoornd. Deze horens zijn eenvoudiger en staan schuin naar achteren. Doordat bij de bok de stinkklier achter de horens ontbreekt stinken ze bijna niet.
Geschiedenis: De Alpine Polychrome is een zeldzame geit die vermoedelijk afstamt van de normale Alpine geit.
In Nederland zijn er slechts enkele exemplaren van de Alpine Polychrome aanwezig.
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen:   De Alpine Polychrome onderscheid zich van een normale Alpine geit door de kleur van de vacht. De vacht is kortharig. Bruin is de basiskleur, maar daarnaast zijn er vlekken in verschillende andere kleuren. 

Geschiedenis: Het Hertegeit is een melkgeit die verwant is aan andere alpinegeiten en lijkt daar ook sterk op.   
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen: De bruine kleur heeft haar de naam Hertegeit bezorgd. De Hertegeit is bruin met zwarte accenten of zwart, kortharig en ze is gehoornd. Ze heeft een levendig karakter. 


Geschiedenis: De Bonte Duitse Edelgeit is ontstaan uit de verschillende bruingekleurde geiten die in Duitsland voorkwamen.                                                    
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen:  De Bonte Duitse Edelgeit heeft sterke overeenkomsten met andere rassen, zoals de Alpinegeiten. De toevoeging "bont" kan misleidend werken omdat ze niet bont zijn maar egaal bruin gekleurd, met een zwarte aftekening. Het gaat hier om een vruchtbaar en sterk melkgeitenras. Ze zijn in principe gehoornd.
 
Geschiedenis: De dwerggeit komt van oorsprong uit West-Afrika.  
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen:   De Dwerggeit is zeer populair in Nederland. Dit komt mede door zijn geringe afmetingen. De geit wordt ongeveer 50 centimeter groot waardoor hij op een kleinere ruimte gehouden kan worden. Ze zijn levendig en aanhankelijk. Ze zijn gehoornd en hebben een korte beharing. In principe zijn alle kleuren toegestaan, het meest komt wildkleur voor. 
Geschiedenis: Het alpine ras komt oorspronkelijk uit de Zwitserse en Franse alpen. De gemskleurige berggeit is verantwoordelijk voor de [meestal] reebruine kleur. Tevens kan deze berggeit worden herleid tot geiten die in de oertijd in Zwitserland voorkwamen.
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen:
De Alpine is een rustige en goede melkgeit. Ze zijn kortharig en gemiddeld van formaat. De Alpine geit heeft een zeer goed aanpassingsvermogen en is daardoor gemakkelijk in het onderhoud. De bekendste kleur bij de Alpine geit is reebruin met een zwarte streep over de rug en hij heeft zwarte poten. Er zijn daarnaast nog enkele andere kleurslagen.

Geschiedenis: De Bonte Geit woont al van oudsher in Nederland. Hij kwam toen met name voor op de Zeeuwse eilanden en werd daar gebruikt om de bokkenwagen te trekken.. 
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen:   De Bonte Geit is een goed ontwikkelde hoogbenige geit, waarvan de geit ongeveer 70 centimeter hoog wordt en de bok 80 centimeter. Veerkrachtig en ruime tred. De beharing is kort, wit en heeft zwart of bruine vlekken. Hij lijkt sterk qua bouw en uiterlijk op de Witte geit.         


Geschiedenis: De Nederlandse Landgeit, ook wel Veluwse Landgeit genoemd, is het enige oorspronkelijke Nederlandse ras.
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen:
De Nederlandse Landgeit is een dier dat met uitsterven werd bedreigd. Gelukkig gaat het tegenwoordig weer beter en er zijn momenteel rond de 1800 moederdieren. Het is een zeer sober ras. Het is een langharige geit met een goed ontwikkelde bokkenpruik. Opvallend is de wipneus en de flinke hoorns. Ze hebben een sik, maar de klokjes ontbreken en zijn niet toegestaan. Ze komen in verschillende kleuren voor.
Geschiedenis: De Nederlandse Saanengeit stamt af van de uit Zwitserland komende Saanengeit. Vanwege zijn goede melkeigenschappen zijn deze geiten naar diverse landen geëxporteerd, waar ze met plaatselijke landgeiten werden gekruist. In Nederland is zo de Nederlandse Saanengeit, ook wel Witte geit genoemd, ontstaan.
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen:   De Saanengeit is kort behaard en van oorsprong ongehoornd. Meestal hebben ze een sik en klokjes. Ze zijn rustig en lief van karakter. Verder lijken ze sterk op de Bonte Geit. De Saanengeit wordt gezien als de beste melkgeit ter wereld ze geeft tussen de 3 en 5 liter melk per dag. Vanwege deze eigenschap wordt ze veel gehouden in de professionele melkveehouderij

Geschiedenis: De Owambo geit is afkomstig uit het noorden van Namibië, het gebied dat is gelegen tegen Angola. Het ras heeft zich volledig aangepast aan de hete droge en karige omstandigheden die heersen in de zoutpannen in dit gebied.
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen:  De Owambo geit heeft hangoren en is gehoord. De hoorns van de bok kunnen 40 centimeter lang worden en de hoorns van de geit worden ongeveer 30 centimeter lang. De Owambo geit is een groot ras waarbij de bokken tussen de 80 a 90 centimeter hoog worden en tussen de 80 a 90 kilo zwaar, de geiten worden tussen de 70 en 80 centimeter hoog en tussen de 50 a 60 kilo zwaar. In het land van herkomst wordt de Owambo gehouden voor zijn vlees, melk, huid en botten.
Voor zover bekend komt de Owambo geit in Nederland niet voor, in Duitsland zijn er ongeveer 100 dieren. 

Geschiedenis: De Poitevine geit is een melkgeit die afkomstig is uit Poitou-Charentes in Frankrijk. Momenteel wordt door het geringe aantal de Poitevine geit in zijn voorbestaan bedreigd.
Uiterlijke kenmerken en eigenschappen:   De Poitevine geit is bruin/zwart met een specifieke witte tekening aan zijn poten, onderbuik en kop. Ze zijn veelal gehoornd en hebben klokjes en een sik. Ze hebben een zeer levendig karakter.

0 komentar:

Posting Komentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews